Hvorfor en bog om bæveren?

Bæveren har altid fascineret os begge i Alopex Media.
Det er nok naturligt nok, når man arbejder med naturformidling, og når man interesserer sig for natur i det hele taget, at man er ekstra nysgerrig, når der sker noget så skelsættende, som at et helt nyt dyr sættes ud i den danske natur.

Bæveren blev i sin tid sat ud i vores egen baghave, nemlig i Klosterheden i Vestjylland. Nærheden gjorde det ekstra spændende. At vi kunne gå ud og se bæveren i naturen – hvis vi var heldige!!! Og at man i hvert fald kunne se spor af dyret. Bæveren er ikke et dyr, der putter med sin tilstedeværelse.
Store træer lå pludselig spredt, afgnavede stubbe og træflis lå tilbage, dæmninger dukkede op og store vandområder opstod.
Det har været utroligt spændende at følge med i.

Nu har Danmark haft bævere i over tyve år, og bæverne breder sig. Flere og flere bliver naboer til den store gnaver. Det går ikke altid helt gnidningsfrit.
Bæveren kan skabe ravage!
Men ind imellem skyldes gnidningerne også manglende viden. Man kender simpelthen ikke den nye nabo i åen i baghaven, og det skaber bekymringer, som ind imellem er ubegrundede.

Samtidig fortsætter bæveren ufortrødent sit “arbejde”:
Der ligger nu masser af dødt ved, der er kommet vand i landskabet, flere padder, fugle, svampe og andet.

Behov for både oplysning og opsamling
Vi vil gerne udbrede kendskabet til det dyr, vi selv er så fascinerede af, så flere er klædt på til en natur, hvor bæveren nu bor.
Og vi vil gerne samle op: Hvordan er det gået efter bæverens første par årtier i landet? Hvilke erfaringer har man gjort sig med udsætningen? Med arbejdet i naturforvaltningen, nu hvor bæveren er en ekstra spiller derude?
Og først og fremmest: Hvilke effekter har bæveren haft på dansk natur?

Det har længe været en stor drøm for os at lave denne bog.
NU går vi i gang 1. marts 2021.
Vi glæder os usigeligt til arbejdet og til at dykke endnu mere ned i bæverens levevis, sameksistens med mennesket og dens indvirkning på naturen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s