Hvorfor har bæveren orange tænder?

Ja, du læste rigtigt! Bæverens fortænder både i overmunden og undermunden er knald-orange. 

Det er ikke et klassisk colgate-smil, man møder hos den store gnaver. 

Men hvorfor har tænderne den vilde farve?

Det skyldes en særlig belægning på tænderne. Bæverens tænder består af dentin ligesom menneskers, det er et forholdsvist blødt materiale. Uden på tænderne har vi mennesker et beskyttende og hårdt lag emalje – det har bæveren også. Men bæverens emalje er iblandet jern, som gør emaljen ekstra hård og stærk, og det er jernmineralerne, der giver den orange farve. 

Det er kun på forsiden af tænderne, bæveren har den orange jernblanding. På bagsiden er der “almindelig”, blød tand. Når bæverens tænder gnider mod hinanden, slider den skarpe, orange forside hele tiden lidt på bagsiden, der på den måde hele tiden files og slibes. Derfor har bæverens tænder form som en mejsel i spidsen, hvor de altid er helt skarpe. Bæverens tænder vokser hele livet, så den slider dem ikke i bund. 

Det er nødvendigt for bæveren at have så utroligt skarpe og stærke tænder, for den bruger tænderne til mange ting: Den fælder træer med dem, og den spiser sin mad som blandt andet består af bark, som den skal gnave af træstammer og af tyndere grene, som den spiser hele. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s