Bæveren graver kanaler

I denne uge var fotograf Mikkel Jézéquel ude ved et bæverbo i Vestjylland, og han mødtes af dette syn i området:

Et perle-eksempel på et bæverskabt fænomen i landskabet: Kanaler!

Et typisk bæverlandskab indeholder ofte et sindrigt, forgrenet mønster af kanaler. Det kan næsten ligne, nogen har været ude og øve sig med rendegraveren. 

Men det er bæveren, der skaber små passager for sig selv ud i landskabet.
På øverste billede ser du en bæver, der er i gang med at anlægge en sådan kanal. Den skubber mudder væk med forpoterne.

En sti af vand gør det lettere for bæveren at bevæge sig rundt
I forlængelse af sin sø graver bæveren grøfter ud. De kan variere både i længde, dybde og bredde. Ofte ser de meget lavvandede ud, men det lave vand er alligevel nok til, at bæveren bevæger sig mere ubesværet her, end den gør på den tørre landjord. Desuden er eventuelle forhindringer i form af grene, højt græs, tuer og bakker ryddet af vejen i kanalerne. Det er rart, når man har korte ben.

Gennem kanalerne søger bæveren ud i landskabet, ud til maden. Den bruger også kanalerne til at fragte byggematerialer med hjem, og endelig kan den hurtigere flygte fra eventuelle fare, hvis der er en vandkanal i nærheden, som den kan svømme hjem igennem.

Godt for padder og et værn mod skovbrand
De mange små kanaler er en af grundene til, at bæveren gavner biodiversiteten. Det lave vand i kanalerne er perfekt til frøer og tudser, der lægger æg her. 

I områder, der plages af skovbrande, oplever man desuden, at brandene hærger mindre i områder med bævere, fordi flammerne mødes af de mange vandkanaler, der kan slynge sig langt omkring og nærmest lave et vand-net, der stopper ilden. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s