En fotografisk udfordring: Bæveren i vandkanten

Det skrider fremad med arbejdet omkring bogen. Efter nogle vintermåneder, hvor bæveren ikke er særligt aktiv, er det nu for alvor blevet forår, og bæverne begynder at være mere fremme.
Derfor har fotograf Mikkel Jezequel brugt meget tid intensivt på bæverfotografering de seneste par uger.
Dette er et blogindlæg særligt for de fotointeresserede.

Målet er, at få så mange billeder som muligt at bæveren i forskellige situationer. Vi vil gerne vise så meget af bæverens adfærd og levevis som muligt i den nye bog.

Arbejdet byder på mange fotografiske udfordringer:
Dels er bæverne ret sky, så man må arbejde skjult og stille – det er nu altid et mål her i firmaet. Dyrene skal forstyrres så lidt som muligt og allerhelst slet ikke forstyrres!

Derudover er bæveren nataktiv. Den kommer frem ved solnedgang, så der er kun et meget kort tidsrum, hvor man kan fotografere den, fordi det så bliver for mørkt.

Forleden aften var det utroligt stille, en rigtig smuk aften. Den manglende vind gjorde, at vandet i bæversøen var helt stille og spejlblankt. Perfekt til at få et billede, hvor bæverens refleksion vises i vandet. Det var målet.

Men det er svært, for den slags billeder kræver, at man som fotograf befinder sig helt nede ved vandkanten – så tæt på vandspejlet som muligt. Det er en svær stilling at få, fordi stativet til kameraet ikke kan gøres så lavt, at man kan få kameraet helt ned til vandets overflade, og man er nødt til at bruge stativ for en ordentlig billedkvalitet.

Men her brugte fotograf Mikkel Jezequel sit “hemmelige våben” – her kommer et tip til dig, der selv fotograferer: En ærtepose! (Bean bag på engelsk), som man kan støtte kameraet på i stedet for stativet.

En ærtepose er en stofpose fyldt med et egnet materiale – det kan være små tørrede ærter, heraf navnet. Nogle bruger fuglefrø, men de skal nok skiftes ret ofte, da det kan blive lidt klamt, hvis de bliver våde.
Den ærtepose, vi bruger, er købt færdigsyet i kamuflagestof og med en solid rem, men man kan også sagtens lave sig sin egen ærtepose!

Ærteposen giver et fast fundament under kameraet, holder det stabilt, og er samtidig en lav base helt nede ved jorden.

Den bliver flittigt brugt hos os, for selvom der ikke skulle være forhold, der gjorde det muligt at få spejlingen i vandet, så er det altid godt at være i øjenhøjde med det dyr, man fotograferer, og det kræver ofte, at man må helt ned til jorden.

Denne aften kom ærteposen med kamera, objektiv og fotograf helt ned i vandkanten, og fotografen bruge en god times tid her på maven.
Det gav vådt kamuflagetøj og våde bukser indenunder – men det gav også det ønskede resultat!

Bæveren kom frem, svømmede lidt rundt, hvorefter den klatrede op på bredden, hvor den sad og spiste et par kviste. Bagefter gik den i vandet og svømmede væk igen.
En rigtig god oplevelse!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: