Bæveren skaber død, der skaber liv

I sidste uge var vi på research-tur til Klosterheden under arbejdet med bogen. Her besøgte vi et stykke skov med høje graner, og ind imellem kunne man tydeligt se, hvordan bæveren har udset sig træer (ædelgraner), hvor den har gnavet barken af hele vejen rundt, så langt op den har kunnet nå.

Nogle mener, at bæveren kan spise noget af barken, andre mener, at bæverens ‘vandalisme’ simpelthen er en adfærd, der er designet til at få de store skyggende grantræer til at gå ud. Der vokser nemlig ikke mange planter i den mørke skygge af sådan et stort træ. Når træet går ud, kommer der lys ned, og der kan vokse planter og urter, som er mad for bæveren.

Uanset hvorfor bæveren har denne adfærd, hvor den løbende og tilsyneladende tilfældigt udvælger og afbarker store graner, så har det vidtrækkende effekter for både naturen og det enkelte træ. Uden den beskyttende bark sygner træet langsomt hen og dør.
Det er jo tragisk. Men træernes død er en rigtig god ting for hele økosystemet.
Når træerne dør, kommer der dødt ved i naturen, og her er levesteder for en helt masse insekter samt svampe og andre nedbrydningsorganismer.

Biller, insekter, larver og andet godt, der lever i det døde træ, er mad for fuglene, og det fører en helt masse nyt liv med sig. For eksempel spætten er rigtig glad for de afgnavede ‘bævertræer’.

I Klosterheden er der både stor flagspætte, sortspætte og grønspætte. De laver alle et nyt redehul i de døde træstammer hvert år, alle i forskellig størrelse. Alle disse spættehuller er guld værd for skovens andre beboere – der er nemlig mangle på den slags ‘boliger’ derude. Alle de mange forskellige små fugle i skoven kan flytte ind her, også flagermus og skovmår kan finde bolig i de døde træer.

Og der er endnu en “smart” mekanisme i den bæverskabte natur: Bæveren tager et lag bark fra et træ hist og pist og lidt fra år til år. Det betyder, at træerne ikke er lige langt i deres forfald. Nogle træer er afbarket i år og er stadig friske, andre har ligget visne og døde i flere år. Der er dødt ved i flere stadier derude, hvilket skaber levesteder for mange forskellige typer insekter, svampe og fugle med videre, der kræver forskellige forhold.
Alle de døde træer skaber altså en stor variation og et mylder af liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: