Hvorfor bygger bæveren dæmninger?

Adfærd: Nogle gange kaldes bæveren for “naturens lille ingeniør”. Det skyldes blandt andet, at den bygger store bygningsværker som dæmninger, der er imponerende konstruktioner.

Bæveren har brug for vand omkring sig – den er afhængig af vandet til mange ting: Den bygger sit bo, så indgangen til boet ligger under vand, så man skal dykke for at komme ind. På den måde er indgangen sikret mod rovdyr. Derfor skal vandet være af en vis dybde, så indgangshullet altid holdes i dykkerhøjde og ikke tørlægges. 

Bæveren er meget langsom og klodset på land, så den foretrækker at svømme, når den skal fra A til B. Skal den ud og finde mad eller byggematerialer i et område, kan den grave kanaler, som den fylder med vand, eller den kan oversvømme et område, så den kan svømme derud og let transportere mad alle træ til at bygge med hjem gennem vandet.
Bævere spiser desuden meget gerne vandplanter, og den laver også sit vinterforråd under vand, så maden holder sig bedre, og bæveren kan komme til det, selvom der skulle være is og sne udenfor. Den går også “på toilettet” i vandet. 

Så et vandområde fungerer både som bæverens sikre flugtrute fra rovdyr, som “lås” på dens hule, dens transportvej, spisekammer, forrådskammer og toilet. 

Bæveren har altså brug for vand for at kunne leve. Men hvad gør man, hvis der er vand i et område, men ikke vand nok? Ja så går “Byggemand Bæver” i gang: 
Den bygger dæmninger, der stemmer vandet op, så det danner en sø i en vis dybde, som bævere ønsker. Eller så et område oversvømmes, og bæveren kan komme ud til nyt mad via vandvejen. 

Her ser du en bæverdæmning. Før bæveren kom var der kun en lillebitte grøft i dette område, der var groet helt til. Dæmningen her stemmer vandet op, og det har dannet den store sø, hvor der i dag lever masser af fisk, og hvor det summer af insekter. Bæveren har nu vand nok i søen til at kunne etablere sig bo, svømme rundt, spise vandplanter og lave vinterforråd.
Fotoet er fra Klosterheden, Vestjylland

Bævere bygger ikke altid dæmninger! Hvis bæveren slår sig ned et sted, hvor der i forvejen er vand nok; det kan være i en dyb sø, flod, å eller dybere vandløb, behøver den ikke bygge for at stemme vandet op. Den kan sagtens lave sin huleindgang i det i forvejen dybe vand, og er der mad og træ nok i umiddelbar nærhed af vandet, behøver den heller ikke stemme op til oversvømmelser og vandkanaler. 

Her ses en flot, buet dæmning, der har skabt et stort vandområde. Bæveren er tilfreds, når vandstanden når et vist niveau. Den bliver altså ikke ved med at bygge og stemme op i én uendelighed. Her på billedet kan du se, hvordan overskydende vand fra bæverens vådområde ligeså stille risler ud over kanten og videre i et lille vandløb.

Det lader til, bæveren har en favoritdybde. Den bygger gerne dæmningen, så der permanent er en vandstand på godt 70 cm. Det skal den bruge for at kunne have sit bo i sikkerhed. Derfor stopper bæveren dæmningsbyggeriet, når vandstanden ved boet er den ønskede højde. Den bliver altså ikke ved og ved at bygge og stemme vand op til en dybere og dybere sø eller en større og større oversvømmelse. Når der er den ønskede vandstand, er dæmningen “færdig”, og bæverne vedligeholder den og passer den. Overskydende vand i bæverens sø løber ud i strømme ved siden af dæmningen og videre væk i vandløbet.

Bæveren bruger lang tid på at vedligeholde sine dæmninger, så de kan modstå trykket fra vandet og ikke braser sammen. Her er bæveren henne ved dæmningen og på vej over den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s